Συμβουλές για τις γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη

11557918553_242c2d054b_z
Image credit : TipsTimesAdmin

Εάν επιθυμείτε μία εγκυμοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή και να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καθώς αυτό βοηθά στο να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι: 

  • Οι γυναίκες με διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που είναι είτε λιποβαρείς είτε παχύσαρκες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες όταν το βάρος τους προσεγγίσει το φυσιολογικό.
  • Στις παχύσαρκες γυναίκες η πιθανότητα επιτυχίας μίας θεραπείας γονιμότητας ή/και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να αυξηθεί αν χάσουν βάρος.
  • Η πολύ υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Εάν τα καταναλώνετε, φροντίστε:

o   η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά το 1 ποτό την ημέρα.

o   η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνά τα 3 φλιτζάνια την ημέρα.

  • Το κάπνισμα σχετίζεται με μείωση της γονιμότητας, αύξηση των εξωμήτριων κυήσεων και των αποβολών, καθώς και με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Αποφύγετε το κάπνισμα και την έκθεσή σας στον περιβαλλοντικό καπνό (παθητικό κάπνισμα).
  • Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι σημαντική κατά τη χρονική περίοδο που μία γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος. Συγκεκριμένα, συνιστάται να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα χόρτα και τα όσπρια.
    Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, και ιδιαίτερα αν η διατροφή σας δεν είναι πλούσια στα τρόφιμα αυτά, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας το ενδεχόμενο να λάβετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο νεογνό, όπως η δισχιδής ράχη και η μηνιγγοκήλη.

Τι πρέπει να προσέχετε όμως στην εβδομαδιαία διατροφή σας;
Λαχανικά: 4 μερίδες/ημέρα ( 1 μερίδα ισοδυναμεί με 150-200 γραμμάρια)
Φρούτα:3 μερίδες/ημέρα (1 μερίδα ισοδυναμεί με 120-200 γραμμάρια)
Δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) και πατάτες: 5-7 μερίδες/ημέρα
Η μεγαλύτερη ποσότητα να είναι ολικής άλεσης. Από αυτές τις μερίδες η κατανάλωση πατάτας να είναι περίπου 3 μερίδες την εβδομάδα.
Γάλα & Γαλακτοκομικά : 2 μερίδες/ημέρα (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά)
Όσπρια : τουλάχιστον 3 μερίδες/εβδομάδα
Κόκκινο κρέας : μέχρι  1 μερίδα/εβδομάδα (1 μερίδα ισοδυναμεί με 120 γραμμάρια)
Λευκό κρέας : 1-2 μερίδες/εβδομάδα (1 μερίδα ισοδυναμεί με 120 γραμμάρια)
Αυγά : έως 4 την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιλαμβάνονται σε φαγητά και γλυκίσματα
Ψάρια-θαλασσινά : 2-3 μερίδες/εβδομάδα (μία μερίδα ισοδυναμεί με 150 γραμμάρια). Τουλάχιστον οι μισές μερίδες να είναι λιπαρά ψάρια (σολομός,  πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος).
Προστιθέμενα λίπη, έλαια, ελιές, ξηροί καρποί : 4-5 μερίδες/ημέρα
Υγρά : 8-10 ποτήρια υγρά την ημέρα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια από αυτά να είναι νερό
Αλάτι : λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα συνολικά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που βρίσκεται μέσα στα τρόφιμα
Προστιθέμενα σάκχαρα : Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν.
Αλκοόλ : Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού, κατά την διάρκεια του γεύματος και μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα.

Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς για Γυναίκες, www.diatrofikoiodigoi.gr

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση